Závěrečná zpráva z Mistrovství Evropy – Zadar 2024

Mistrovství Evropy seniorů se konalo od 8. do 12. května v chorvatském Zadaru. Reprezentovalo nás zde celkem 7 reprezentantů v individuálních kategoriích a taktéž dvě družstva (mužské a ženské družstvo kata). Tento turnaj je již 59. a navazuje na úspěšné ročníky v tureckém Gaziantepu v roce 2022 a španělské Guadalajaře v roce 2023. Své země zde reprezentovalo více než 600 závodníků z 51 zemí.

KATEGORIE KUMITE

V kategoriích kumite nás reprezentovali Ondřej Bosák, Martin Drábek, Ema Tinavská a Jáchym Tinavský a svými výkony opět potvrdili, že na seniorské mistrovství Evropy právem patří.

Ondřej Bosák (male kumite +84 kg)

Ondra v prvním kole porazil jednoho z favoritů celé soutěže ukrajinského karatistu Talibova, ve druhém si poradil se Slovákem Tomášem Kosou a trochu smolně prohrál v kole třetím se slovinským závodníkem.

Ema Tinavská (female kumite -68 kg)

Pro Emu to byla premiéra mezi seniorskými sportovci, neboť krátce před konáním ME oslavila 18. narozeniny, nicméně s tureckou medailistkou z MS a evropskou šampionkou Edou Eltemur předvedla sebevědomý výkon, který ale bohužel na tak zkušenou závodnici nestačil. 

Jáchym Tinavský (male kumite -84 kg)

Jáchym je již v seniorských soutěžích poměrně etablován a po úspěších na mládežnických a akademických soutěžích se dalo očekávat, že soupeřům dokáže řádně zatopit. Bohužel i díky taktickým chybám těsně prohrál 4:4 v prvním kole.

Martin Drábek (male kumite -60 kg)

Sedmé místo Martina Drábka je potvrzením jeho vzrůstající formy. Martin svým soustředěným výkonem nenechal nikoho na pochybách, že si jde pro medaili. V prvním kole přejel španělského závodníka rozdílem třídy, v kole druhém porazil Makedonce a ve třetím kole těsně nestačil na albánského závodníka Arifiho, který se však probojoval do finále a Martina čekal v repasáži aktuální vicemistr světa Samdan Eray, se kterým Martin svedl více než vyrovnaný boj (2:2).

KATEGORIE KATA

Za soutěžní kategorii kata se jednoznačně jednalo o nejvýraznější Mistrovství Evropy. Reprezentovali nás zde Veronika Mišková, Matteo Tamborlani a za para-karate (kategorie blind/visually impaired female K10) také Veronika Kamenská.

Veronika Mišková (female kata)

Po velmi těžkém rozlosování Veroniky Miškové (španělská mistryně Evropy z loňského roku, stříbrná medailistka z Francie z minulého roku, bronzová italská reprezentantka a vicemistryně Evropy z Belgie) se podařilo obhájit finálový blok o bronzovou medaili. Ačkoliv Veronika nakonec skončila na 5. místě, podala vynikající výkon a bylo vidět, že zvládla výborně i psychický nátlak, který nebyl malý. Byl to její šestý boj o bronz v pořadí od roku 2018.

Matteo Tamborlani (male kata)

Matteo se ve svém prvním zápase utkal s německým reprezentantem Lukasem Grimmem. Matteova kata Annan Dai bohužel na německého závodníka nestačila a český reprezentant se tak do dalších kol neprobojoval.

Veronika Kamenská (blind/visually impaired female K10)

O bronz a jedinou medaili pro Česko se postarala Veronika Kamenská, která zacvičila vysoce rizikovou kata (Chibana No Kushanku) v eliminačním kole. Ačkoliv nevyšlo finále, ve které jsme všichni doufali, stále potvrdila svojí pozici mezi nejlepšími závodníky v Evropě a zabezpečila si nominaci na Mistrovství světa v roce 2025.

KATA-TEAM

V kategoriích kata-teamů nás reprezentovalo ženské družstvo (závodnice Alice-Jana Kirschnerová, Dominika Šabová, Natálie Malafová a Amálie Ondroušková) a také mužské družstvo (Filip Pohl, Vít Masař a Vojtěch Sůkal).

Female team kata

Velkou odměnou byl postup tohoto teamu do finálového bloku o bronz. Poslední finálový blok českého ženského teamu byl na Mistrovství Evropy seniorů v roce 2007. Družstvo je velmi mladé a trenérka Mirka Vašeková věří, že pokračováním v další práci jsou nadějí na nadcházející roky. Na tomto Mistrovství holky vybojovaly 5. místo a byly nominovány na Mistrovství světa teamů, které se uskuteční letos v listopadu.

Male team kata

Mužský kata team potkal v prvním kole německý team ve složení závodníků Berner, Mathes a Pattanasakoo. Kata Anan českého teamu nestačila na Gojushiho Sho soupeřů a český team tak do dalších kol nepostoupil.

Seniorské Mistrovství Evropy bylo strhujícím zážitkem, který byl plný skvělých a vyrovnaných zápasů. Děkujeme všem závodníkům za skvělé výkony, přípravu a zodpovědný přístup k tréninkům i soutěžím a dále také děkujeme trenérům a celému organizačnímu týmu. Gratulujeme všem závodníkům k jejich umístění a obzvláště pak Veronice Kamenské k její vybojované bronzové medaili a ženskému kata teamu k nominaci na MS týmů 2024.

Závěrečnou zprávu pro vás připravili trenéři státní reprezentace.

Pokud vás zajímají přesné výsledky a průběhy zápasů, můžete je nalézt na Sport Data. Další fotografie naleznete na našich sociálních sítích, kde nás najdete jako České karate, tak nás nezapomeňte sledovat.

Pavlína Ondrejková – Marketingové oddělení ČSKe