Závěrečná zpráva z K1 YL A Coruña 2024

V neděli 19. května skončilo 2. letošní kolo YL ve španělském městě A Coruña. Na tuto masivní a velmi prestižní soutěž pro mladé karatisty bylo přihlášených více než 50 českých závodníků a závodnic. Soutěž trvala celkově 4 dny a soutěžilo zde více než 3000 závodníků ze 77 zemí z celého světa. Každý jeden den byl vyhrazený pro jednu kategorii a celkově zde bylo 46 kategorií pro závodníky ve věku od 12 do 20 let.

Česká výprava odtud přivezla stříbrnou medaili, kterou vybojoval Filip Horňák. Další čeští závodníci dosáhli na dvě pátá místa, jedno sedmé místo a tři devátá místa.

ČTVRTEK 16. května

První den otevřely tuto soutěž nejstarší kategorie U21 (závodníci 18 – 20 let). Čeští závodníci zde soutěžili jak v kategoriích kata, tak také v kategoriích kumite. Bohužel se ani jednomu českému závodníkovi nepodařilo umístit do 9. místa.

PÁTEK 17. května

Druhý den této soutěže byl vyhrazen pro kategorie juniorů (závodníci 16 – 17 let) a ani v tento den se bohužel čeští závodníci do 9. místa neumístili.

SOBOTA 18. května

V předposlední den této soutěže nastoupily na tatami kategorie kadetů a kadetek (závodníci 14 – 15 let).

Výborného výsledku dosáhl Filip Horňák (cadet kumite male -52 kg), který v eliminačních kolech porazil závodníky ze Švýcarska (5:0), Anglie (5:1) a Ukrajiny (5:1). Dále poté pokračoval do tzv. poolwinner tree, kde se utkali vítězové ze všech jednotlivých poolů (eliminačních kol). Zde si Filip poradil se závodníky ze Španělska (7:0) a Kazachstánu (1:0) a probojoval se tak až do finálového zápasu. Zde bohužel podlehl Abdurahmanovi Arafatovi ze Saúdské Arábie, který Filipa porazil 7:4. Filip si tak vybojoval skvělé 2. místo na Světové lize mládeže. Gratulujeme Filipovi k jednotlivým výkonům i k jeho návratu na stupně vítězů Světové ligy karate.

Dalších úspěchů dosáhly Sára Kněževićová (cadet kumite female -61 kg) a Edita Pohlová (cadet kata female). České barvy hájila ve stejné kategorii jako Sára (tedy kumite kadetky -61 kg) dále také Anna Franková. Ta ale bohužel prohrála v prvním kole těsně 5:7 se švýcarskou závodnicí bez možnost účastnit se repasáže.

Sára v eliminačních kolech porazila Italku 6:4, ale následně podlehla Slovence 2:8. V repasáži Sára porazila Švýcarku 3:0, ale v dalším kole nestačila na belgickou závodnici. Obsadila tak celkové 9. místo na tomto turnaji, což je již druhé deváté místo během svého třetího startu na světové lize.

Edita vybojovala taktéž 9. místo a dle trenérky Mirky Vašekové byla největším překvapením tohoto turnaje. V prvním kole Edita prohrála se svojí kata Anan Dai proti italské závodnici, která ji dostala do repasáže. V repasáži postoupila do třetího kola, po poražení závodnic z Tunisu a Švédska. V tomto třetím kole bohužel narazila na závodnici ze Španělska s kterou prohrála po předvedení kata Chatanyara Kushanku vs Annan.

NEDĚLE 19. května

Poslední den této soutěže byl věnovaný nejmladším závodníkům z kategorií U14 (závodníci ve věku 12 – 13 let). Čeští závodníci v tento den vybojovali celkem dvě 5. místa, jedno místo 7. a jedno 9. místo.

Pátá se umístila Cirhanová Nicol (U14 kumite female -47 kg) a také Tobiáš Šupka (U14 kumite male -55 kg).
Nicol se podařilo porazit domácí soupeřky ve třech eliminačních kolech po sobě. V prvním kole zvítězila Nicol 6:0, ve druhém kole 9:1, ve třetím kole na pravidlo senchu při remíze 3:3 a až ve čtvrtém kole nestačila na další domácí závodnici a prohrála 0:8. V repasáži porazila rumunskou závodnici 1:0, a v boji o třetí místo bohužel Nicol těsně prohrála s německou soupeřkou 4:5. Nicol tak na tomto turnaji získala cenné 5. místo a dosáhla zatím svého nejlepšího umístění na Youth League.
Tobiáš dominoval ve své kategorii kumite U14 -55 kg. V prvním kole porazil Španěla 9:1, ve druhém kole Itala 4:3, ve třetím kole Portugalce 3:1. V semifinále bohužel nestačil na soupeře z Chorvatska, se kterým prohrál 1:3. Následně v boji o třetí místo Tobiáš podlehl soupeři z Nizozemska 6:1. Celkově tak vybojoval 5. místo a dosáhl taktéž svého nejlepšího umístění na Youth League.

Sedmé místo vybojoval Tobias Špánik (U14 kumite male -55 kg), který sice prohrál v prvním kole 0:10 s Italem, nicméně prokázal bojového ducha. V repasáži se probojoval až do třetího kola. V tom prvním porazil závodníka z Tuniska 6:1, ve druhém Portugalce 2:0, ve třetím prohrál se závodníkem z Rumunska 3:5. Získal tedy celkově 7. místo.

Deváté místo vybojovala Laura Válková (U14 kumite female -47 kg), která v prvním kole těsně podlehla rumunské soupeřce 1:2. Následně v repasáži porazila Španělku 4:1 a v dalším kole prohrála s Bulharkou 0:4. Laura tak tedy celkově obsadila 9. místo na své první světové lize.

Za zmínku stojí i výkon Lucie Bukovské v kategorii cadet kumite female -54 kg. Lucka v prvním kole porazila španělskou závodnici 3:0, ve druhém kole zvítězila nad závodnicí z Lucemburska 6:0. Ve třetím kole bohužel nestačila na Portugalku a prohrála s bodovým výsledkem 0:3. V repasáži Lucka podlehla rumunské soupeřce a ve své váhové kategorii tak získala 11. místo.

Pokud vás zajímají detailnější průběhy zápasů všech závodníků, můžete je nalézt zde a celkové umístění všech závodníků naleznete zde.

Další fotografie naleznete na našich sociálních sítích, tak nás nezapomeňte sledovat.

Výsledky TM:
Filip Horňák – 2. místo, kumite kadeti
Tobiáš Šupka – 5. místo, kumite U14
Nicol Cirhanová – 5. místo, kumite U14
Tobias Špáník – 7. místo, kumite U14
Kněžěvicová Sára – 9. místo, kumite kadetky
Válková Laura – 9. místo, kumite U14
Pohlová Edita – 9. místo, kata kadetky

Celé tyto čtyři dny byly plné skvělých zápasů a čeští závodníci opět předvedli, že na takovéto mezinárodní soutěži mají rozhodně své místo. Děkujeme českým závodníkům za reprezentaci, předvedené výkony a trenérům za koučování a organizaci během výjezdu. Další, 3. kolo YL se uskuteční v chorvatské Poreči na konci června.

Závěrečné zhodnocení pro vás připravili Lucie Veithová a Dominik Mikula za komisi TM a za úsek kata Miroslava Vašeková.

Pavlína Ondrejková – Marketingové oddělení ČSKe