Konal se KARATE CAMP 2013

*Konal se 1. Ročník Czech National Youth Karate Camp 2013*

V první řadě bychom asi měli vysvětlit proč CZECH NATIONAL YOUTH TEAM. Je to projekt komise SCM ČSKe (Sportovní centra mládeže Českého svazu karate) pod záštitou a ve spolupráci s komisi TMK ČSKe (Trenérsko-metodické komise).

Cílem projektu je pomoci talentovaným mladým karatistům se vstupem na reprezentační dráhu s možností účastnit se v budoucnu soutěží EKF či WKF. Cílovou skupinou jsou závodníci ve věku 12 – 20 let. Přednostně pak závodníci kategorie 12 – 13 starší žáci a kategorie dorostu 14 – 15 let, které jsou startovací přípravou pro vstup do podporovaných kategorií pro reprezentaci MŠMT. Dále pak kategorie, do které spadá SCM, a to junioři 16 – 17 let a kategorie U-21 ve věku 18 – 20 let a to především ti závodníci, kteří nejsou v užším výběru reprezentace ČSKe a rádi by o tento post bojovali. Akcí CZECH NATIONAL YOUTH TEAM se samozřejmě mohou účastnit i členové širšího výběru reprezentace ČSKe, avšak primárně tito závodníci spadají pod reprezentační team ČSKe pod vedením pana Ing. Ondřeje Musila.

   

První velkou akcí české národního mládežnického týmu (CZECH NATIONAL YOUTH TEAM) bylo letní soustředění KARATE CAMP 2013 v Drahoníně ve dnech 27. července – 3. srpna 2013. Tuto akci si vzal pod patronaci předseda TMK pan Jaromír Musil a klub Nidoshinkan Dojo o. s. Celého soustředění se zúčastnilo celkem 76 talentovaných závodníků v disciplíně KATA a KUMITE. Jednotlivě pak 32 účastníků KATA a 34 účastníků KUMITE.

   

O trenérské vedení v disciplíně KATA se postarali pan Jaromír Musil, předseda TMK, garant stylu Goju-Ryu a Shito-Ryu Karate ČSKe a paní Iva Keslová, členka komise TMK, předsedkyně komise SCM a garant stylu Shotokan Karate ČSKe. Jako asistenti pomáhali při celém soustředění dlouholetí reprezentanti disciplíny KATA pan Bc. Vladimír Míček a pan Lukáš Janda a zástupce organizace SKIF CZ pan Ing. Vít Štencel.

   

Kategorii KUMITE probíhala pod taktovkou Bc. Miroslava Hýska, asistenta reprezentace KUMITE ČSKe, člena komise SCM a paní Petry Piskačové, trenérky I. třídy FTVS UK Praha, závodnice KUMITE s nejlepším výsledkem na mezinárodní scéně WKF (2. místo KUMITE ženy na MS WKF). Jako asistenti pomáhali pan Bronislav PUZRLA, instruktor OGKK a pan Ing. Vít Štencel zástupce organizace SKIF CZ a jako host pan Klaudio Farmadin, úspěšný závodník EKF/WKF scény ze Slovenska.

Tréninkový CAMP byl rozdělen celkem do dvou skupin KATA a KUMITE, které se dělily ještě na další dvě skupiny. V KATA na styl Shotokan a styl Goju-Ryu a Shito-Ryu, KUMITE na mladší a starší závodníky. Obsah CAMPU byl náročný, ale všichni účastníci se s ním prali velice slušně. Harmonogram CAMPU byl následující. 7:15 budíček, 7:30 rozcvička, kdy 3x z toho byl výběh na místní vyhlídku do strmého kopce nebo 2 – 3 okruhy v okolí CAMPU v celkové délce cca 4km.

   

Po snídani, která proběhla v době od 8:00 – 8:45, následoval krátký odpočinek a poté byl na plánu od 10:00 do 12:00 karate cross fit trénink rozdělený do tří skupin s postupným střídáním cca po 40 minutách. V této části si většina sáhla až na dno svých sil, protože vše bylo v maximálním nasazení, ať už se jednalo o rychlostní, silový nebo vytrvalostní trénink.

   

Po obědě od 12:00 do 12:30 následoval relax u bazénu a odpolední siesta. Další program následoval ve střídaném rozdělení od 14:30 do 16:00 nebo od 16:30 do 18:00 v učebně a následně na tatami (druhá skupina začínala na tatami a pak se přesunula do učebny). Tento trénink byl hlavní náplní dne zaměřený na karate. V učebně pak něco málo o kondiční přípravě, komunikace s trenérem při soutěži, relaxační procedury, masáže nebo rozbor videa.

   

Večerní trénink byl opět ve znamení kondiční přípravy a to zejména ve fitcentru nebo na tatami kruhový trénink, trénink s medicinbaly či relaxační a uvolňovací cvičení formou jógy. Večerka byla zpravidla po 22:00 hodině, ale ne všichni ji dodržovali :-).

   

Příjemným zpestřením byla i návštěva CAMPU presidentem ČSKe panem Ing. Jiřím Bočkem, který si s mladými nadějnými karatisty přišel zatrénovat.

Za celý trenérský team děkuji všem zúčastněným, protože i když bylo celé soustředění hodně náročné, všichni se snažili zvládnout maximum a po celou dobu předváděli vynikající nasazení.

   

Veškeré informace o KARATE CAMPU najdete na našich stránkách a to včetně fotogalerie a jiných dokumentů www.karate-camp.cz.

Nebo na FACEBOOKU CZECH NATIONAL YOUTH TEAMU
www.facebook.com/CzechNationalYouthKarateTeam

Další plánovanou akcí CZECH NATIONAL YOUTH TEAMU je II. Sparing Camp s připojením i nově Kata Dril ve dnech 18. – 20. 10. 2013 v Českých Budějovicích. Snahou je o 3 dny intenzivních tréninků KUMITE společně s reálnou simulací závodů a 3 dny cvičení 3 KATA v maximálním počtu provedení jednotlivé KATA za jednu tréninkovou jednotku.

Všechny zájemce o cvičení s dobrou náladou tímto na uvedenou akci zveme.