A. O. Seba opět v České republice

O víkendu 26. až 28. dubna 2013 opět do České republiky zavítal Antonio Oliva Seba, aby se podělil o své zkušenosti s našimi špičkovými karatisty. Jeho návštěva byla tentokrát výjimečná a to hned ze dvou důvodů. Jedním z nich bylo to, že sebou přivezl vynikajícího trenéra kata pana Angela Delgada, který není jenom trenérem, ale i členem komise rozhodčích španělského svazu karate a členem výkonného výboru Španělského svazu karate. Druhým důvodem bylo to, že pan Seba doprovázel naše reprezentanty na Grand Prix Hradec Králové, kde je sledoval a následně jim v neděli provedl rozbor jejich výkonu a poradil co a jak dělat, resp. nedělat, aby se do budoucnosti zlepšili.

V pátek večer se pan Seba zaměřil na nová pravidla kumite WKF a to zejména na tresty, jejich využití jako taktického prvku při kumite. Jak tresty využít ve svůj prospěch, jak přimět soupeře k tomu, aby dělal takové chyby, které mu „vyslouží“ trest. Jak se vyvarovat tomu, aby naši závodníci tresty inkasovali. Nezůstalo jen u teorie, ale pan Seba ukázal závodníkům kumite typová cvičení, která byla s touto tématikou spojena. V oblasti kata se pan Delgado, zaměřil na posílení spodní části těla, nejen v těžkých přechodech, ale také využitím práce celého těla pro dokonalý synchron, tak aby technika byla pevnější a získala tak přesvědčivé provedení jako celek kata.

Neděle pak byla ve znamení teorie. Pan Seba provedl rozbor výkonu našich „kumiťáků“ na GP Hradec Králové. Nejprve se zabýval všeobecnými problémy, které mají čeští závodníci a které se neustále opakují. Potom probral jednotlivě silné a slabé stránky jednotlivých sportovců, při čemž se zaměřil především na ty, kteří jsou nominováni na MES 2013. V podobném duchu probíhala i část kata pod vedením pana Delgáda.