MISTROVSTVÍ SVĚTA MLÁDEŽE 2022

Martina Šáchová po strhujícím výkonu získala stříbrnou medaili na Mistrovství světa mládeže v Konyi.

„Nyní převažuje zklamání. Byla jsem deset vteřin od titulu mistryně světa. Ale to brzy přejde. Z mého vystoupení na turnaji mám skvělý pocit a zatím mi asi úplně nedochází, co se mi povedlo. Postup do finále jsem chtěla rodičům oznámit sama a při rozhovoru s tátou jsem se neubránila emocím. Před finále jsem hlavně potřebovala naladit hlavu a dostat se do stejného ‘flow‘ jako při eliminacích. Japonka byla dnes o něco šťastnější. Prohrát s Japonkou, tedy se závodnicí ze země, odkud karate pochází, nepovažuji za ostudu. Prohru přijímám s pokorou. Jsem vicemistryní světa,“ uvedla bezprostředně po finálovém zápase Martina Šáchová.

Reprezentační výprava čítala 25 závodníků a tři trenéry rady reprezentace Miroslavu Vašekovou, Miroslava Hýska a Petra Beníška, a také externí lektorku a certifikovanou trenérku WKF Petru Piskačovou, která tým doprovázela na vlastní náklady.  

Reprezentanti v kumite předváděli výkony plně srovnatelné se světovou špičkou a mnohdy chyběl jen maličký kousek štěstí k postupu do dalšího kola viz několik proher na senchu (Príglová, Tinavská), jeden chybějící praporek u iponových technik, které by pravděpodobně rozhodly zápas (Bednář, Malá) nebo překvapivá rozhodnutí rozhodčích (Květoňová, Drábek).

Druhý nejlepší výkon z celé výpravy předvedla čerstvá medailistka z ME v Praze, teprve osmnáctiletá Klára Muzikářová a to postupem do čtvrtého kola, kde narazila na pozdější bronzovou medailistku ze Slovinska, která ji úspěšné postupem eliminačními koly zastavila.

Do třetího kola se probojovaly závodnice Andrea Květoňová a Amálie Haková. Kousek od postupu do třetího kola a případné repasáže byl i Martin Drábek. Bohužel po protestu Dánů nebyl jeho poslední a rozhodující bod uznán. Nicméně Martin zanechal ze svého vystoupení na MS skvělý dojem.

Na bodované umístění v kumite dosáhly závodníci Daniela Malá a Ondřej Bednář (9. místo) a Ema Tinavská (11. místo).

Ani trenérku Mirku Vašekovou naši reprezentanti v disciplíně kata nezklamali.

„Až na jednu kategorii všichni postoupili do druhého kola, kde dva závodníci skončili těsně pod čarou před postupem do třetího kola. Nejvýraznějšího výsledku dosáhla Alice Jana Kirschnerová, která obsadila 9. místo v kategorii kata juniorky. Bohužel po 10 dnech antibiotik fyzický výkon nebyl výrazný a neumožnil postup do nejdůležitějšího kola soutěže, kde se rozhoduje o medailových zápasech. Každopádně u všech závodníků je vidět neustálý růst technické, fyzické ale i psychologické přípravy, se kterou budeme pokračovat s výhledem na přicházející mistrovství Evropy“.

Celkově zanechala česká výprava na juniorském mistrovství světa dobrý dojem, což potvrzují slova reprezentačního trenéra Miroslava Hýska: „Světová špička je nesmírně vyrovnaná. Stačí drobná chybička a jste z turnaje venku. Prakticky všichni naši závodníci nosí právem reprezentační kimono. Nad všemi však samozřejmě vyčnívá výkon mé klubové svěřenkyně Martiny Šáchové. Přípravě jsme obětovali mnohé. Hodiny času na tatami, v posilovně, na mentálním tréninku. Stálo to za to. Martině se na krku houpe medaile z mistrovství světa a já odjíždím z Turecka s dobrým pocitem. Byl bych moc rád, kdyby v budoucnu Martinu doplnili další naši reprezentanti.“

S velkými nadějemi vyhlížíme rok 2023, a již teď je jasné, že se s Českou republikou bude muset na mezinárodní scéně počítat.

Čekají nás dvě mistrovství Evropy. ME mládeže v únoru na Kypru a ME seniorů na jaře ve Španělsku, na podzim mistrovství světa seniorů v Budapěšti.

Věříme, že se naši závodníci představí na Evropských hrách v Krakově a World Beach Games (ANOC) na Bali. Také nás čekají čtyři turnaje Premier League a pět závodů Serie A.

Mladí sportovci mají před sebou pět soutěží Světové ligy mládeže, do které je od roku 2023 zařazena kategorie U21.

Děkuji celému realizačnímu týmu za organizaci výjezdu, trenérům za jejich nelehkou a náročnou práci, sportovcům za předvedené výkony a soudržnost celého týmu.

Také děkuji prezidentu Českého svazu karate Ing, Jiřímu Bočkovi, MBA, za podporu reprezentace a gratuluji k udržení a posílení jeho pozice, a tím i pozice českého karate v direktoriátu WKF.

PhDr. Petr Beníšek, MPA

Předseda rady reprezentace