Seniorský šampionát karate v Příbrami

Všichni závodníci, dychtící po titulech Mistrů ČR v kategoriích nad 18, do 21let (U21) a Masters si dali dostaveníčko ve Sportovní hale v Příbrami.

Český svaz zde hostil nejúspěšnější závodníky eliminačních soutěží roku 2014 na svém šampionátu.

Popravdě napsáno skladba závodníků bylo poměrně rozmanitá. I přes početné soutěžní pole zdatných závodníků zde chyběla silná enkláva současných dospělých adeptů tohoto bojového umění a v této kategorii. Chyběl zde nějaký početnější střed nové generace, který by stabilně udával tempo českému karate. Objevily se sice nové hvězdy Národních pohárů, ale stále se dařilo i v minulosti úspěšným závodníkům, kteří zde zažívali svůj comeback.

V disciplíně kata se, silným bojovým potenciálem, blýskli zejména dobře připravení Karel Imríšek, Jakub Debrecenyi nebo Jindřich Pilmann, ale ani jeden z nich nestačil, na v minulosti úspěšného, závodníka Lukáše Jandu, který přesvědčivě zvítězil a avizoval svůj návrat do reprezentace.

Mezi ženami kralovala Veronika Mišková, která se stala již vyzrálou závodnicí s hladem po vítězství na každé soutěži. Svou finálovou sestavou poslala o stupínek níž nejen Žídkovou (Nidoshinkan Dojo), ale v eliminaci i, na Evropu se připravující, Augustinovou (SK Kesl ryu Praha).

V kumite se přijeli po delší odmlce realizovat staří ostřílení závodníci jako Michal Ohnoutek(KK Wakizashi Ostrava), v minulosti úspěšný reprezentant (vítězstvím v kategorii Masters +40let) a také po zranění ramene již zrehabilitovaný Tomáš Reich (2x stříbrný mezi muži OPEN a +84kg). Jemu silně „zatápěla“ nová tvář na scéně těžkých kategorií Tomáš Hermann TJ Karate Nové Hrady (Mistr ČR mezi muži +84kg, Vicemistr U21 +78kg), který zvolil do soubojů identickou útočnou techniku, s jakou vždy suverénně vystupoval právě jeho soupeř Reich, a bodoval. Každý ví (a to i světový šampion Francouz Alexander Biamonti), že se těžko se bojuje proti vlastním zbraním.

Mezi nové tváře se svými výkony vyšvihli takoví závodníci jako Jan Koudelka nebo Jiří Krych (Fight Club České Budějovice). I oni bodovali prvními a druhými místy ve svých kategoriích. Velmi stabilní formu a zejména závěrečné sekundy svých zápasů si užívala Vladimíra Račáková rovněž z Fighters Clubu České Budějovice (3x Mistryně ČR v BRH žen, kategorie – 68kg a U 21+60kg). Ostatní výkony se odehrávali na špičkové úrovni českého karate (zejména závodníci TJ Karate České Budějovice, SPORT UNION Ústí nad Labem nebo Tarokan Brno), ale pro Evropu a svět potřebujeme něco víc. Na tomto schématu se shodli nejen vedoucí Rady reprezentace Ondřej Musil, ale i zástupce rozhodčích Josef Rajchert, kteří na své „inspekční návštěvě“ sledovali a dokumentovali výkony českých závodníků.

„I přes tuto skutečnost jsou mezi novými tvářemi schopní závodníci, talenti, u kterých jsou reálné předpoklady jejich výkonnostního růstu. Je to ale na nich a jejich trenérech s ochotou jezdit i ven mimo republiku a sbírat cenné zkušenosti a učit se bez ohledu na náklady “, závěrem poznamenali oba vedoucí.

Článek a Foto: Mgr. Josef Rajchert