Premier League FUJAIRAH 2022

Ve dnech 17.2 – 20.2 se konala první Premier League pod záštitou Arabských Emirátů ve městě Fujairah. Soutěže se zúčastnili dva čeští reprezentanti, a to Veronika Mišková v kata ženy a Ondra Bosák v kumite muži +84 kg. Čtvrteční den byl ve znamení registrace a školení koučů, na kterém byly řečeny nová pravidla soutěže. Každé Premier League se smí zúčastnit pouze 32 závodníků v kategorii. Tento limit závodníků zároveň ovlivňuje i počet skupin, který bude v každé kategorii. V kategorii Veroniky Miškové bylo 26 závodnic a dle nových pravidel se rozdělily na osm skupin. Ondra Bosák měl v kategorii 16 závodníků, kteří byli rozděleni do čtyř skupin. Podle počtu skupin se následně rozhoduje o tom, zda do večerních bloků osmi nejlepších závodníků postupuje jeden nebo dva ze skupiny.

Stručné hodnocení Mirky Vašekové, která byla doprovodem Veroniky Miškové.

„V pátek závodila Veronika Mišková v kategorii ženy. Ve skupině měla Funda Celo z Rakouska a Shimizu Kiyou z Japonska. Proti závodnici z Rakouska cvičila Chatanyara Kushanku. Na Verče byla znát únava z cesty a velké přetažení z tréninku předcházejícího dne. Na základě několika ztrát rovnováhy dostala bohužel nízké bodové hodnocení. Naopak proti Shimizu z Japonska cvičila Cibana no Kushanku, která byla fyzicky na velmi vysoké úrovni. Avšak na Japonku nestačila. V sobotu nastoupil na svou premiéru Ondra Bosák, který v prvním kole vyhrál 8:0 nad závodníkem z Indie. V druhém kole bohužel nešťastně prohrál 1:0 a třetí kolo završil také prohrou se zkušeným Chorvatem. Nový systém Premier League je vhodný pro závodníky kumite, kteří mají minimálně dva až tři zápasy v každé skupině. Pro závodníky kata není tento systém vhodný, jelikož platí pravidlo, že závodníci z jedné země nemohou být nalosováni ve stejné skupině. Tím pádem závodnice z Japonska budou jednoznačně dominovat v postupech nad závodnicemi z jiných kontinentů“.

Na závěr pocity Veroniky Miškové

„Je nový systém soutěže na K1 PL (Světový pohár). Jedná se o 8 skupin po 3-4 soutěžících. Každý s každým. Vítěz skupiny postupuje dál. Osm nejvýše postavených soutěžících ze světového žebříčku je nasazeno. (Trošku smolík být 9. ) Ale systém, nesystém, Japonka ve skupině nebo ne. Pro postup je potřeba zacvičit 100%. A k tomu jsem měla bohužel daleko. Sešlo se moc faktorů, nový systém- jiná (ne ideální) taktika, stresy posledních dnů a týdnů a nebo zkrátka „nesedl den“. Výkon i výsledek mě neskutečně mrzí, štve, frustruje, ale jedem dál, cíl je stejný a pevně věřím a udělám vše proto, aby na tatami nastupovala už jen 100% Verča.“