Konalo se MČR mládeže 2013

Velkým dvoudenním svátkem bylo dějiště Mistrovství České republiky v karate mládeže v Havířově Výborně organizačně připravená Městská sportovní hala uvítala na svém šampionátu na 500 účastníků TOP soutěžících z celé naší republiky, kategorie do 17let. Ti se kvalifikačními soutěžemi, po celý rok 2013 snažili získat body pro postup na tento šampionát.

   

„Dali jsme do přípravy a organizace této vrcholné soutěže všechny síly a myslím si že se to podařilo“,uvedl ředitel soutěže Marek Franta a dodal. „Ve spolupráci s celým týmem rozhodčích a podporou Českého svazu karate se nám podařilo vytvořit velmi příjemnou sportovní atmosféru a jsem rád za slova díků, která jsem na tatami slyšel. Silnou pomocnou rukou byla také podpora ze strany města Havířova, kterému patří můj osobní velký dík“.

V první den se utkaly kategorie mladšího a staršího žactva. Nejprve na pořadu byla kata a po té kumite. „Velkým překvapením byla pro mne právě tato kategorie, kde nastupovali malí závodníčci , pro mne zatím neznámých jmen, kteří podávali opravdu velmi kvalitní výkony. Dalším překvapením byly konečně i kvalitní zápasy malých děvčat, které by mohly být často vzorem i pro starší kategorie“,okomentoval zahajovací duely hlavní rozhodčí Josef Rajchert.

V disciplíně kata se na stupních vítězů střídala řada závodníků z různých koutů České republiky, když v kumite byla vítězství většinou kořistí jihočeských závodníků Fight clubu a TJ Karate z Českých Budějovic. Z průběžných výsledků kolotoče soutěží , bodovaných pro M ČR, se dala tato skutečnost očekávat. Závodníci těchto zmiňovaných klubů stáli velmi často na stupních vítězů.

   

V nejpohlednější disciplíně kata juniorů svedla boj o prvenství zejména čtveřice favorizovaných závodníků F.Vít (Ml.Boleslav), P. Marschall (Ústí n.L.), L. Vik (Liberec) a L. Podroužek (Praha). Již v počátečních soubojích byly karty rozdány.Filip Vít přijel ve výborné formě a nenechal nikoho na pochybách , že od bude novým úřadujícím mistrem ČR. Ve finále mu sice na paty šlapal ústecký Marschall, ale tentokráte na něj skutečně nedosáhl. Celá soutěž byly ozdobena finálovými bloky, kde se diváci a přítomní závodnici mohli věnovat sledování nejlepších zápasů dne.

V kumite byla pozornost soustředěna , zejména po prvním dni a kategoriích mladšího a staršího žactva,na dorostence a juniory. Ti byli i v hledáčku vedoucího státní reprezentace Ondřeje Musila.

„Soutěž udělala opět čest Českému svazu karate v tomto regionu a přispěla k další popularizaci našeho sportu“,uvedl přítomný president ČSKe, Jiří Boček.

Kompletní výsledky je možno shlédnout na www.karaterec.cz

Foto (c) Jaromír Musil