Zpráva z MS WKF 2016 – Linz

Poslední říjnový víkend se konalo mistrovství světa WKF v rakouském Linzi. Česká výprava vyslala na tento turnaj dva zástupce v kategorii kata a čtyři závodníky v kategorii kumite.

První soutěžní den se na tatami představili naši kataři a to Lukáš Janda a Veronika Mišková. Lukáš Janda (74 závodníků) v prvním kole porazil 3:2 anglického závodníka, ale bohužel ve druhém kole nestačil na závodníka z Turecka, kterému podlehl 0:5. Turecký závodník se do finále neprobojoval a tak Lukáš neměl šanci na repasáž. Veronika Mišková v kategorii kata ženy (65 závodnic) podlehla v prvním kole závodnici z Portugalska 2:3 a tím pro ni šampionát skončil.

Druhý soutěžní den patřil všem našim závodníkům startujícím v kategorii kumite. Jako první nastoupila Lucka Veithová v kategorii kumite žn do 61 kg (64 závodnic), která hned v prvním kole narazila na úřadující dvojnásobnou světovou šampiónku z Francie, se kterou svedla více než vyrovnaný souboj, který skončil 2:2 a v konečném rozhodnutí na verdikt rozhodčích podlehla 1:4 na praporky. Francouzská závodnice se probojoval až do finále a Lucka měla možnost repasáže. V prvním kole narazila na závodnici z Mexika, kterou porazila 3:1 a v dalším kole na ni čekala zkušená závodnice z Ukrajiny. Lucka ukrajinské závodnici podlehla až ke konci zápasu kdy inkasovala úder na hlavu a v konečném hodnocení obsadila konečné 9. místo.

Adriana Crhonková nastoupila v kategorii kumite žen do 50 kg (62 závodnic). Čerstvě osmnáctiletá závodnice, v prvním kole porazila přesvedčivě 4:0 závodnici z Mexika a ve druhém kole hodně potrápila německou vícemistryni světa z roku 2014, když na konci zápasu byl stav 2:2 a Adriana prohrála až na verdikt rozhodčích 1:4. Bohužel německá závodnice v dalším kole podlehla své soupeřce.

Veronika Halodová se v kategorii kumite žen do 55 kg (62 závodnic) utkala se závodnicí z Makedonie, které podlehla 0:3. Bohužel také bez možnosti repasáže.

Dominik Mikula startoval v kategorii kumite muži do 67 kg (90 závodníků), když v prvním kole narazil na závodíka z Bosny. Dominik jako první zabodoval a vedl 1:0. Bohužel tento stav neudržel a svému soupeři podlehl 1:4.

Třetí den na MS WKF nastoupil ke svým zápasům ženský tým kumite ve složení Veithová, Crhonková a Halodová. V prvním kole narazil český tým na tým ze Slovinska, který porazil 2:1. Ve druhém kole náš tým podlehl íránskému týmu 1:2, který následně podlehl Francii a tím pro naše holky turnaj skončil.