Amálie Haková je vicemistryní světa!

Právě proběhlo 13. Mistrovství světa kadetů, juniorů a U21, kde se Amálie Haková utkala o historicky první zlato pro Českou republiku na juniorském mistrovství světa v karate.

Amál se podařilo ve své kategorii (junior kumite female +66 kg) po třech výhrách probojovat až do tzv. poolwinner tree, kde se v prvním kole utkala s egyptskou reprezentantkou Malak Elbarbary. Egyptskou závodnici porazila 3:2 a probojovala se tak až do finále. Druhou finalistkou byla chorvatská reprezentantka Sara Tomic. Finálový zápas mezi naší českou a chorvatskou reprezentantkou nakonec skončil 2:1 pro Saru Tomic a naše skvělá Amál Haková tak vybojovala úžasné 2. místo a stala se tak juniorskou vicemistryní světa!

Dále vybojovali dva naši závodníci 9. místa. Lucii Bukovské se podařilo ho vybojovat v kategorii cadet kumite female -54 kg po té, co se dostala do repasáže, kde ale nestačila na Dusicu Breslievu ze Severní Makedonie. Druhé deváté místo vybojoval David Kastl v kategorii junior kumite male -61 kg, který postoupil do repasáže, ve které zvítězil nad Kainem Hieberem z Austrálie, ale už nestačil na egyptského reprezentanta Abdalla Alyho Eltohamy.

1. den – 9.10.2024

První den soutěže se představili nejstarší závodníci a to z řad kategorií U21. Dopoledne otevřeli soutěž závodníci kata. Zde nás reprezentovala Amálie Ondroušková a Filip Pohl. Oba tito závodníci se probojovali do 3. kola, kde Amálie nestačila na Jessicu Vlai z Německa a Filip na japonského reprezentanta Taiga Ishikawa.

Dále dopoledne pokračovaly kata týmy, které se za Česko představily dva. Ženský tým byl ve složení závodnic Kirschnerová Silvie Ela, Nováková Kateřina, Malafová Natálie a Veselíková Riana. Holky nicméně nepostoupily z prvního kola, kde nestačily na francouzský tým.
Mužský tým byl ve složení Raušer Adam, Ilčík Adam a Brzobohatý Michal. Klukům se podařilo probojovat do druhého kola, kde je ale vyřadil tým z Turecka.

V odpoledních hodinách se na tatami představili Tomáš Nechyba a Ema Tinavská. Tomáš bohužel nepostoupil dále z prvního kola, kde ho porazil marocký závodník Salah Eddine El Bahry. Emě se podařilo probojovat do druhého kola, kde ale nestačila na Alexandru Kalamarovou ze Slovenska.

2. den – 10.10.2024

Druhý soutěžní den patřil juniorům a opět startovaly nejdříve kategorie kata, ve kterých se za Česko představili Natálie Malafová a Jakub Žlábek. Natálie se probojovala do druhého kola, kde ji vyřadila řecká závodnice Athina Tsiakmaki a Jakub se probojoval taktéž do kola druhého, kde nestačil na závodníka z Nového Zélandu Josiaha Linga.

Druhý den nás dále reprezentovali Tadeáš Bína, Martin Duchoň, Filip Horňák, Adam Zíka a již výše zmiňovaný David Kastl. Z ženských kategorií nás v tento den reprezentovaly závodnice Lucy Hrdličková, Kateřina Nováková, Marie Príglová a naše aktuální vicemistryně Amálie Haková.

Filip Horňák se probojoval do třetího kola, kde nestačil na Cvetana Margaritova ze Severní Makedonie. Tadeáš Bína se probojoval také do třetího kola, kde ho porazil Yaroslav Tyshchenko z Ukrajiny. Adam Zíka bohužel nepostoupil dále z prvního kola po prohře s kanadský závodníkem Aryanem Kohi a Martin Duchoň se také nedostal dále z prvního kola a to po prohře s Tojim Miki z Japonska.

Kateřině Novákové se podařilo dostat do třetího kola, kde ji porazila irská závodnice Lucy Mulhern. Marii Príglové se taktéž podařilo probojovat do třetího kola, kde nestačila na závodnici Gulay Orujovu z Ázerbájdžánu a Lucy Hrdličková se probojovala do kola druhého, kde ji porazila reprezentantka Malty Thyis Antonelli.

3. den 11.10.2024

V poslední den eliminací se představili závodníci a závodnice z řad kadetů. Dopoledne nás reprezentovali Edita Pohlová a David Šťáhlavský.

Edita nepostoupila dále z prvního kola, kde ji vyřadila Eleni Zervou z Řecka, David se dostal do kola druhého, ve kterém ale nestačil na Thea Langhorna z Anglie.

V kategoriích kumite nás reprezentovali Martin Enev, Jakub Fajt, Martin Palan, David Šimota, Tobias Špánik, Lucie Bukovská, Klaudia Kašík a Dominika Suchá.

Tobiasovi se nepodařilo probojovat z prvního kola, kde ho porazil íránský reprezentant Mohammad Abdollahigorab. David se probojoval do druhého kola, kde ho vyřadil brazilský závodník Rafael Jesus. Martin E. se taktéž probojoval do druhého kola, ze kterého dále postoupil jeho protivník Rayan Zoueini z Belgie. Jakub se také probojoval do druhého kola, kde nestačil na brazilského reprezentanta Joao Pedra Santana Dos Santose a Martina P. porazil v prvním kole domácí reprezentant Francesco Ferrarini.

Klaudia se neprobojovala dále z prvního kola, kde ji porazila Charlotte Singleton z USA a Dominiku porazila v druhém kole španělská reprezentantka Marta Gonzalez Herrera.