Závěrečná zpráva ze soustředění TM v Brně

Dne 29. září 2024 se v Brně uskutečnilo soustředění talentované mládeže ČSKe (členů SCM a SpS ČSKe) pod záštitou TM ČSKe a TMK JSK ČSKe.

Tato akce měla za cíl prohloubit technické i taktické dovednosti mladých talentů, připravit je na nadcházející soutěže a podpořit jejich sportovní růst. Celkově se této akce zúčastnilo na 60 mladých sportovců.

Reprezentační trenér, Bc. Miroslav Hýsek, se během celého soustředění intenzivně věnoval technické přípravě, která byla přizpůsobena věkové kategorii, dovednostem a fyzickému výkonu jednotlivých sportovců. Hlavním zaměřením tréninků byla technická stránka sportovního zápasu karate, kde byly rozvíjeny jak základní, tak pokročilé dovednosti.

Mezi hlavní oblasti, kterým se trenér věnoval, patřily:

Biomechanika pohybu v bojovém postoji – Účastníci byli seznámeni s důležitostí správného držení těla v bojovém postoji a jak tento postoj ovlivňuje efektivitu útoku i obrany. Byla prováděna podrobná analýza pohybu během sportovního zápasu, s důrazem na optimální zapojení svalových skupin při technikách jako gyaku-tsuki a kizami-tsuki.

Nácvik kopů – Velká část tréninkového bloku byla věnována nácviku kopů a to zejména přední nohou. Trénovaly se různé varianty kopu mawashi-geri a ura-mawashi-geri, přičemž důraz byl kladen na precizní technické provedení, správné časování a kontrolu pohybu.

Kombinace technik – Účastníci se také zaměřili na spojení jednotlivých technik do plynulých kombinací. Cílem bylo zlepšit jejich schopnost propojit techniky úderů a kopů, s důrazem na rychlost, přesnost a efektivitu provedení. Trenér dbal na to, aby mladí karatisté pochopili význam správného provedení každé techniky a na to jaký vliv to má na úspěch v zápase.

Práce se vzdáleností, časováním a reakcí – Klíčovým aspektem tréninku byla schopnost správně pracovat s prostorovým vnímáním a udržováním optimální vzdálenosti od soupeře. Byly trénovány metody, jak správně odhadnout a upravit vzdálenost během zápasu a zároveň se soustředilo na načasování útoků a rychlost reakce na protivníkovy pohyby.

Celé soustředění bylo hodnoceno jako velmi úspěšné, s pozitivním dopadem na všechny zúčastněné sportovce. Tréninky byly vedeny profesionálně a přinesly nejen nové poznatky, ale i motivaci a inspiraci do další práce. Tato akce přispěla k rozvoji nejen technických dovedností, ale také mentální odolnosti a týmového ducha.

Ing. Vít Štencel